Story about fox and stork (Bosnian)

Vrijeme realizacije: 2005
Jezik: Bosanski
Producirano: “Zbogom Bruce Lee III (Znam ko si, šta si i kol'ka ti je plata proljetos bila)”
Emitovano: Studentski eFM Radio

“Lija i roda” je adaptacija istoimene bajke. Radnja je smještena u kontekst sarajevske svakodnevnice. U konceptualnom smislu radi se o paraboli koja se poigrava sa tendencijama prisutnim u mikrosvijetu ogovaranja. Trač i njegova svrha u ovoj parodiji otvaraju dimenziju definiranja međuljudskih odnosa. Trač je impuls koji otvara legitiman prostor za odgovor u istom maniru. Trač stvara vlastiti kontekst i kao takav može služiti za definiranje interpersonalnog odnosa. Prenese li se ova vrsta odnosa u kontekst društva. Takvu vrstu društva je moguće definirati kao društvo zasnovano na svim mogućim motivima zbog kojih se trača.

Satirische Adaptation der berühmten Märchen über “Fuchs und Störche” gesetzt in das Kontext von Sarajevo Alltag. Diese Adaptation spielt mit sozialen Tendenzen vorhanden in Mikrowelt der Gerüchten. Das Gerücht ist ein Impuls das öffnet Raum für Antwort in gleichem Manier. Die Verbreitung von Gerüchten schafft einen eigenen Kontext und kann zum definieren von interpersonellen Beziehungen benützt werden. Wenn diese Beziehungen als Basis des gesellschaftlichen Lebens verstanden werden, kann diese Gesellschaft als eine Gesellschaft das auf Eitelkeit aufgebaut ist, definiert werden.

Satiric adaptation of the famous fairy tale about the “fox and the stork” settled in the context of the Sarajevo day life. This adaptation plays with social tendencies present in the micro-world of gossips. Gossip is accepted as an specific sub-cultural reality which is characteristic for coloratura of Sarajevo. Gossip and its purpose is opening the dimension for defining of public relations. Gossip is an impulse that opens space for the answer in a same manner. Gossiping is creating its own context and can be used for the defining of interpersonal relations. If transported, these interpersonal relations can be considered as basis of the social life. This kind of the society can be defined as a society founded on the vanity.

~~~~~~~~~~~~~~~~

Tračala tako jednom davno lija rodu nešto po šumi i sva se raja smijala rodi iza leđa, i u neka doba, pukne rodi film i skonta kako će izraditi liju jer je čula da se lija posebno smije rodinom kljunu.

Tako jednom, vidi roda liju na Ferhadiji i priđe joj i kaže:

Roda: đe si ba lijo šta ima?

a ova će ti njoj podrugljivo

Lija: evo nema ništa, gledam da kupim maramice za nos pa ne znam koje ću buaahahhabuhhhhhaaaa

ljuta roda, sve reve u sebi ali pritaji svoj bijes i upita liju da joj ova naleti na večeru kod nje u gnijezdo na starom dimnjaku na Vratniku, odmah ispod bijele tabije,

Lija: hajd’ dobro

kaže lija,

Lija: eto mene u akšam

i tako otišla roda da napravi jelo. Skuhala ona begovu čorbu, zna ona, onaj tko ne voli begovu čorbu taj ima problem koji treba međunarodna zajednica da rješava. Saspe roda liji onu čorbu u flašu i došla sad lija sjela, sve kulturno, priča ovo ono, sjjelo se i da se jede i roda lagano kljun i u flašu i posrče svu begovu čorbu a ispod oka ona dagle kako se lija ono zijanila, nemože ništa ono, sve oko grliča flaše, jezikom nešto ali ništa, isfurala se lija uf malo je reći. Ali kad je skontala fol ona se ono nasmije rodi diplomatski, zahvali joj se za večeru i pozva je da joj ova večeru i uzvrati. I roda, jel’, šta će, pristane.

Tako lija ode do mesara sutradan i kupi kremenadlu, ispeče je i stavi u ravan tanjir. E, kad je roda naletila kod lije na Bistrik imala je šta i da vidi. Sjela roda da jede i gleda ona u kremenadlu a ona fina, sočna, onako mirisna, ispečena na roštilju, ma prste da poližeš, još to lija sredila, nekakve umake sa strane to…

Sad stala roda, da nabada onu kremenadlu ali nikako da otkine ni zalogaja, tu lija pukne od šege kad je sve to vidjela, a roda van sebe i onim kljunom liju drito u oko,

(Zvukovi lomljave i borbe)

razjarca se lija i šapom onaj tanjir, direkt u glavu rodi, roda se popne na sto a lija je uhvati za vrat, tako se ova prebaci preko stolice i padne na pod, i valjaju se lija i roda po podu dok nije doš'o medo.

Vidi frka prava, rastavi ih okrene se i pogleda na prozor, kad s vanjske strane, sva ona raja se skupila i gledaju i navijaju:

Džeri, Džeri, Džeri!!!

Na kraju medo zaključi:

Medo: Nije važno da li imate kljun ili njušku, bitno je da jedni drugima u svakom trenutku znate, ali pazi ovo, znate, mislim, treba znati onom drugom šuknut’. U datom trenutku. Until the next time take care of your self and each other

i uzme onu kremenadlu medo i pojede je.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s