1977

 

Vjerojatno ti nitko nikad nije rekao da ćeš živjeti život bez „leđa“. Vjerojatno te dezavuiraju svim sredstvima. Vjerojatno ti pričaju priču o sudbini, nafaki i ostalim čudima. Oni od kojih očekuješ razumijevanje, nisu ti od kojih trebaš očekivati bilo šta.

Došlo je nekakvo šugavo vrijeme. Slušam neke nove „svete face“ kako koriste iste rečenice kao jedan umetnik ranije. Valjda je to dovoljno da shvatim da se od tog vremena (umetnika iz prošlosti) i danas, možda ništa nije promijenilo, ipak htio bih da ti deklarativno nabrojim nekoliko stvari o tome šta mislim o tome tko si i šta si.

Ti si dijete koje bezbrižno i istovremeno nevino igra košarke na igralištu i ljuti se jer biva prekinuto pozivom na ručak. Utakmicu napuštaš nevoljko i odlaziš. Sutradan, kad ti proradi prirodni nagon za igrom, negdje odmah nakon što se probudiš, tebi se zabranjuje sve. Igra, prijatelji, košarka, lopta i sve ono što čini tvoj život. Od tebe se traži da ispoštuješ, da se sakriješ u svoju sobu, da razmišljaš o dosadi, da budeš a da te nema. Od tebe se očekuje da se ne razvijaš, da se ne igraš, da se ne zaljubljuješ, da ne voliš i da ne učiš kako biti voljena.

Nekoliko dana provodiš u svojoj sobi, kroz selotejpom preljepljen prozor gledaš prazno igralište, vidiš neke prolaznike, zbog kojih se s vremena na vrijeme i utakmica znala prekidati (zaustavite svijet, kona prolazi). Vidiš ih kako prolaze a na terenu nema nikog. Od tebe se traži da se skrivaš, da pretrčavaš, da bježiš. Od tvoga svijeta vremenom ne ostaje ništa.

Ti si problem. Problem si svima, problem si roditeljima jer si dijete, htjeli bi da preživiš, htjeli bi da imaš život, na kraju krajeva, htjeli bi da jednom imaš i svoju djecu i da ona imaju svoju djecu, hljeb, život… problem si reinkarniranim fašistima novog doba jer si to što si. Problem si otporu, jer od tebe nema nikakvu trenutnu korist. Možda negdje u perspektivi budeš topovsko meso, ali trenutno si dijete. Problem. Svak se skriva, bježi, ponižava se, potiskuje čovjeka u sebi, a čovjek kroz vrijeme iz tebe izbija. Ostaje malo onog dječjeg ali i ono blijedi sve više i više, odlazi u ruke nekih drugih a tvoje vrijeme kažu dolazi.

Godine prolaze i uprkos tome da te kile ne služe baš najbolje, jer je kriška hljeba sve tanja i tanja a tuga i sevdah u obitelji sve veća i veći. Oblačiš ono što ti nije malo. Oblačiš uniformu i postaješ dio historije, istorije i povjesti. Došlo je tvoje vrijeme. Postaješ umjesto čovjeka, topovsko meso. Učiš nove riječi, tranšeja, rikošet, opruga, zatvarač, kokot… učiš da vjeruješ u “univerzalnu pravdu”.

Otkidaju ti dijelove tijela,
otkidaju ti dijelove duše,
otkidaju ti snove,
otkidaju ti život.

Vrijeme prolazi, tvoji koraci su sve slabiji i slabiji. Rijetki su oni koji te vide kao dijete. To su oni isti koji dok te kao dijete vide mogu biti mlađi. Svjesni su oni odlično svog vremena. Svjesni su da su nekakvom srećom u stanju da gledaju kako rasteš, da slušaju kako dišeš. Htjeli bi da te dožive hiljadostruko više puta nego što ti možeš da im pružiš. Više nisi problem, ali za njih će tvoja sreća uvijek biti problem.

Oni, slomljeni. Više nemaju snage da se bore ni protiv vremena a kamo li da ti pomognu u tvojoj borbi u tvojoj potrazi za djetetom sa početka ove priče.

Danas dok se boriš da nastaviš dalje. Fašisti, pobjednici svih pobijeđenih pobjednika,

Tebi, takvoj kakva si
bacaju kamenje pod noge,
bacaju ti štange,
sapliću te,
nameću ti nekakve hijerarhije,
zapošljavaju te pa iskorištavaju,
prihvaćaju te da bi te mogli odbijati,
raseljavaju te da bi te ponovo naseljavali tamo gdje je njima čejf…
seru ti se na život koji su ti davno uzeli,
seru ti se na dijelove tijela koje si izgubila,
seru ti se na snove koje nisi ni odsanjala

i na poslijetku hoće od tebe dušu koju su ti davno otkinuli. Sahranjuju te živu. Fašisti. Tebe se ne pita, ti ili si svoje rekla ili to što imaš da kažeš nema tko da čuje.

Tebi se uslovljava čak i bitisanje čovjekom. Da nema tebe, ne bi se imalo koga diskriminirati. Da si kojim slučajem starija šaketala bi se za svoj kontejner, možda bi kao gospođa, pred svoj kontejner odlazila u vrijeme pred sabah, tako da te fašistički dovitljivci i promičurni snalažljivci ne mogu vidjeti i tako na osnovu tvoje bijede vidjeti svoj uspjeh.

Ovako su primorani da čitaju evaluacijske izvještaje. A svi “znamo” da oni ne vole da čitaju. Oni ionako sve znaju. Fašisti su ispravni, genetski izaprani, filtrirani. njihova genetska ekologija o kojoj “sveta faca” sa početka priče govori je u savršenom skladu sa idejom.

Oni su izvrnuto tumačenje Nietzscheovog Uebermensch-a. Bila je ta genetska ekologija u savršenom skladu i prije aktualna. O njoj je prije „svete face“ pričao jedan isfrustrirani umetnik kojem se na dušu stavljaju milioni sudbina.

Pitam se ko su ljudi koji se bave tuđim poslovima radije nego svojim, ko su šupci koji hoće da znaju tko ili šta je stvorilo čovjeka bez da gledaju šta je stvorio čovjek. I sve bi to bilo u redu da genetsku ekologiju kao naslijeđe ne nose samo „neki“ dok “mi” u cijeloj priči služimo za međusobno genetsko „pročišćavanje“ koje “nas” gle čuda vazda nanovo dovede do krvavih tranšeja.

Kažu da je to prirodna selekcija u kojoj „najjači“ preživljavaju. Možda su u pravu, možda nisu, možda preživljavaju samo oni koji bježe,

samo generacijo moja,
bez noge ispod stola,
svetinjo moja jedina,

teško mi pada da ti kažem bježi. Teško mi pada i da ti kažem bori se jer znam da bih volio da ti kažem voli, živi…

Oni od kojih očekuješ da te razumiju, te nikad neće razumjeti, oni vjeruju da su genetski reciklirani. Šta bi bio fašizam ako ga se ne bi moglo reciklirati? Šta bi bio čovjek ako njegovu dušu neko drugi za svoju korist ne bi mogao iskoristiti?

Htio bih da te vidim sretnu,
htio bih da izađeš van,
na igralište,
da staneš pod koš,
da odigramo utakmicu do kraja.

Smrt fašizmu staklenog zvona!

Leave a Reply