Ours and Theirs (Bosnian)

Vrijeme realizacije: 2005
Jezik: Bosanski
Producirano: “Zbogom Bruce Lee III (Znam ko si, šta si i kol'ka ti je plata proljetos bila)”
Emitovano: Studentski eFM Radio

 

Kratka radio drama koja predstavlja svojevrsno ogoljivanje identiteta u cilju prikazivanja, trivializacije i banalizacije suštine jedne prosječne vijesti koja se u bosanskohercegovačkoj medijskoj realnosti kako vrijeme prolazi ponavlja sve češće i češće. Matrica suštine vijesti ostaje ista samo se mijenjaju identiteti. Rad pruža uvid u ono što se desi kad zamjenice zauzmu mjesto identiteta?

“Unsere und deren” ist ein kurzes Hörspiel das mit Identitäten spielt, aber mit einem Ziel: die Substanz einer durchschnittlichen Nachricht das sich in bosnisch-herzegowinischen Medienrealität wiederholt vorzustellen, zu trivialisieren und zu banalisieren. Die Matrix der Substanz bleibt immer gleich, das einzige was geändert wird sind Identitäten. Was passiert wenn die Substantive die Rolle von Identitäten bekommen.

“Ours and theirs” is a short radio drama that plays with identities, aiming to present and trivialize the substance of one average news story that is repeating in Bosnian media reality constantly. Matrix of the substance stays the same, only identities change. What happens when substantives get the places of identities.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Glas naratora: Poštovani slušatelji i poštovane slušateljice dobar vam dan. U današnjem izdanju donosimo vam ekskluzivne vijesti iz središta grada u kojem se evo već 22. dan održavaju pregovori između legitimnih predstavnika naših, samoproglašenih njihovih i njihovih naših.

Delegacija pravih naših i delegacija pravih njihovih su na ovim pregovorima u ulozi savjetnika.

Naši već dugi niz godina pokušavaju da se oslobode od njihovih, dok je nama svima poznato da njihovi od pamtivijeka pokušavaju da se odcijepe od naših. Tako, dok njihovi misle da strateški, vremenom, polako ostvaruju cilj integrisanja u dezintegracijske procese. Naši, kao i svi ostali teže ka ostvarivanju viših ciljeva strateške prirode.

Dragi slušatelji i slušateljice i mi i vi i oni i naši i vaši odlično dobro znamo da jedni bez drugih mogu rahat biti to što jesu kao i da svi pokušaji da neki njihovi pređu u naše redove uglavnom završavaju tako što se njihovi, među nama, osjećaju kao svoji na svojima dok u isto vrijeme, svim našim koji pređu na njihovu stranu ne samo da je zabranjen povratak na našu stranu već im se osporavaju i elementarna ljudska prava, tako da ni sami više ne znaju, ko su.

Ono što možemo da vam obećamo je da ćemo i dalje istrajati u praćenju naših kao i poteza njihovih, tako da na kraju krajeva svi dobiju svoju sliku stanja.

Naši izvori viruju da je problem nastao u bliskoj prošlosti, točnije principijelnom podjelom njihovih iz cijele Europe i opredjeljenjem naših da jednom dijelu njihovih virujemo. Naši su se zauzeli za kristalizaciju odnosa koji isprva nisu bili toliko intenzivni a kako su se intenzivirali, njihovi su u odnosu na naše bili sve gori i gori u aspiraciji da se oslobode uticanja naših njihovih na njihove. Tako su pribjegli općem degradiranju samih sebe kako bi na jednoj strani ostvarili podjelu između naših njihovih i njihovih njihovih. Naši njihovi imaju potpuno pravo kada kažu da je argumentacija koju iznose njihovi njihovi potpuni apsurd i da narodi koji su odlučili da svoje pravo na vjersko-kulturološko-umjetnički identitet koriste tako što će stati na stranu naših i uživati sve beneficije koje proizilaze iz međunarodne konvencije potpisane u tu i tamo, tad i tad i koja svim narodima garantira pravo na oslobođenje samih od sebe tako što će svako da se zabavi o svom jadu.

Bilo kako bilo čuvajte se njihovih, ne dajte da vas varaju, ne dajte im da vam priđu na deset metara. Kad nešto probaju, ponašajte se kao da ih nema jer znajte, mi smo uz vas a ko jebe nas.

Leave a Reply