The haters

Muzikolozi i pedagozi kažu da je u vremenu kad se kod beba razvija čulo sluha, veoma važno razmisliti o tonovima koje bebe u tom periodu čuju, to je period koji počinje i prije nego se bebe rode. Važno je da bebe čuju zvuk majčinoga glasa. Možda su zato ženama date glasnice koje proizvode određen frekventni spektar. Ton mora biti umilan, nježan. Vremenom, bebe uče da raspoznaju i svoj glas. Za bebe je to sve novost. Za bebe je sve novost. Bebe gledaju, slušaju, razmišljaju, razvijaju se i kad dođe vrijeme da sa svijetom komuniciraju onda to i čine. Na neobično šarmantan način.

Bebe isprva povezuju nekakve nama nejasne slogove a vremenom počnu da nam se obraćaju. Trenutak kad se beba obrati, uvijek ostavlja trag. Nježan, svojstven samo frekventnom spektru glasnica beba. Nije to slučajno, to obraćanje ide direktno u srce onog/e koji/a sluša.

Kako li je samo lako izgubiti mir i ostati u sumraku mržnje i nemira, kako se samo nizu tonovi eksplozija granata raznih kalibara, kako samo odjekuje kotlinom Sarajeva ritam marša na Drinu kojeg prati fijuk suzbijenog vazduha pod krilcima repova granata. Tek kasnije. Kad zadnji udar, označi početak traganja za krajem čovjeka u sebi, rađa se treća strana. Strana gubitnika, strana onih koji mrze sve i koji osim mržnje drugog prijatelja nemaju. Strana gubitnika tek tada dobije život. Život koji ni čim ne zaslužuje.

Život rođen između fijuka granata
i jauka čovjeka bez vremena i bez prostora,
čovjeka koji nikad nije ni progovorio,
nikad se glasom bebe nije ni obratio.

Sve što je čovjek čuo bili su zvukovi lomljave, kuknjave žena, užurbanih koraka iz haustora, nekih pucnjeva, razbijenih stakala, podrumske jeke… osjetio je nemir onih koji su ga štitili. Osjetio je svu mržnju koja jedino iz nemoći može biti potaknuta.

Jedino kad se čovjek osjeti nemoćan da promjeni svoju nesreću i kad osjeti da njegova nesreća nekom drugom znači sreću. A čovjek osjeća. Tada se rađa iskonska mržnja, prezir. Ne postoje oni koji u tom trenutku mogu reći da opraštaju, da zaboravljaju. Možda bi i bili sretniji kad bi oprostili i zaboravili, međutim oprost i zaborav nikad neće neutralizirati iskonsku mržnju i prezir. Oni će biti modalitet međuljudskih odnosa, za predrasude, generalizacije naroda i narodnosti.

Kad se prezir u ljudima rodi on postaje dio svakodnevnice, čovjek koji mrzi, mrzi sve što zna da može da mrzi a da pri tome ne postane omražen. Čovjek kojeg se mrzi, u ignoranciji pronalazi jedini izlaz iz kruga mržnje. Mržnja ostaje u mrzitelju. To je bar milion puta dokazano. Nažalost nema onog iskonskoga mrzitelja koji je u stanju da se izdigne iznad mržnje. Mržnja je sve što je ostalo.

Bebe su inače miroljubive, studentima treba mir da bi učili, radnicima treba mir da bi mogli da se koncentriraju na posao, umjetnicima treba mir da bi u svojoj preciznosti ostali konzistentni, seljacima treba mir da bi mogli u miru da popiju rakiju i udahnu miris uzorane zemlje nadajući se sutrašnjem sunčanom danu i miru ljetne noći koja im nosi miran san. Vojnici trebaju mir jer ih je rata strah, roditelji trebaju mir jer svojoj djeci žele samo nježne frekventne spektre zvukova, tinejdžeri trebaju mir da bi mogli da objasne kakve oni probleme imaju. Ti problemi su najbitniji. Ti problemi moraju biti prevaziđeni. Pitam se kome treba rat? Mislim, ako ima neko kome treba rat, daj neka odmah izađe da ga vidim, dajte da čujem budalu koja iza leđa ima stotine hiljada budala koje tek uče da mrze, koje tek uče da nema smisla na svijet donositi izdanak vlastite krvi. Jer taj izdanak neće imati mir da uči, radi i koncentrira se, mir da stvara i bude konzistentan u preciznosti umjetničkog poteza, mir za rakijicu i oranicu, mir za objašnjavanje problema. Taj izdanak će poginuti u mržnji, srca punog besmisla i budalaštine. Taj izdanak će do srži da mrzi sve što ga okružuje i kad tad dati će svemu što ga okružuje razlog da ga mrzi.

Leave a Reply