Koliko košta produkcija jedne radio knjige?

kako je ubijena radio produkcija

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

S ljubavlju prevedeno i posvećeno posustaloj radio produkciji podrazumjevajućeg govornog podrućja.

Izvor: http://www.words-and-music.de/index.php?artikeldetail=15

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vjerovatno ćete se zapitati koliko košta snimanje jednog čitanja knjige. U nastavku slijedi jedan kratak i precizan odgovor. To u potpunosti zavisi od onoga što želite. Produkcija jedne radio drame može koštati čak i više od 15.000 eura, čisto usporedbe radi, troškovi produkcije radio drame „Gospodari prstenova“ su iznosili oko 500.000 eura. Jedan veliki dio ovih troškova odlazi uglavnom na prava na licence, glumačke honorare i na najam studija. Ipak nije nužno snimiti odmah jednu radio dramu ovakvog okvira. Ponakad je daleko zanimljivije raditi na manjim zvukovnim igrokazima nego na takozvanom mega-eventu.

Ono što je najvažnije je da trebate biti načisto sa time koliko novca želite da investirate u jednu audio produkciju. Postavite si ispred sebe jedan preciziran budžet a potom počnite sa kalkulacijama. Koliko će šta i koliko šta smije da košta?

Na osnovu dolje navedenih podataka biti ćete vrlo brzo u mogućnosti da uspostavite svoj individualni troškovnik. Jednostavno pokušajte:

Troškovnik produkcije zvukovnih igrokaza, radio drama i radio knjiga

1. Tekstualni podložak

Za čitanje jednog, za produkciju zrelog A 4 courier new standard scenarija fonta 10 pt sa razmakom između redova 1,5 pt od strane jedne osobe biti će potrebno ca. 8 minuta studijskog vremena, što znači da po satu može biti pročitano, snimljeno i obrađeno 7, 5 strana. Ovo je nakon korektura, uređivanja i montaže jednako dvijema minutama materijala za emitovanje.

Za CD-ove važi jedna vrijednost prema kojoj se može ravnati: maksimalna dužina CD-a odgovara 30 strana jedne knjige.

1.2 Opseg teksta u vremenu za snimanje i u vremenu emitovanja

10 do 15 stranica ca.     80 do 120 minuta 1,4 – 2,0 sati ca. 40 do 50 minuta
15 do 20 stranica ca.   120 do 160 minuta 2,0 – 2,7 sati ca. 50 do 60 minuta
20 do 25 stranica ca.  160 do 200 minuta 2,7 – 3,4 sati ca. 60 do 70 minuta
25 do 30 stranica ca.  200 do 240 minuta 3,4 – 4,0 sati ca. 70 do 80 minuta
30 do 35 stranica ca.  240 do 280 minuta 4,0 – 4,7 sati ca. 80 do 90 minuta
35 do 40 stranica ca.  280 do 320 minuta 4,7 – 5,4 sati ca. 90 do 100 minuta

Kod scenarija za radio drame računajte sa dvije minute dužine radiodrame po stranici (Normalna stranica sa 30 redova u svakom po 60 slova. Dakle 20 stranica traju ca. 40 minuta produkcije, što naravno može da varira u zavisnosti od oblikovanja i režije.

2.0 Studijski troškovi (uopćeno)

Dnevni paušali za tonski studio se kreću od ca. 265 eura do 550 eura, što pretvoreno u sate znači od 45 eura do 70 eura po satu. U sve cjene treba uračunavati i PDV. U skladu sa volumenom produkcije česti su dogovori sa posebnim klauzulama. Često cijene sadržavaju puni angažman tonmajstora/inženjera.

3.0 Honorari za glumce i glumice

Faustovsko pravilo (metoda za brzo računanje neke matematičke ili tehničke vrijednosti): Vrijeme za snimanje glasa se procjenjuje kao polovina vremena utrošenog za cjelokupnu produkciju.

Djeca, mladi ili studenti glume – 1 sat ca.  a  50 eura
Rutinski radijski voditelj – 1 sat ca.  a 150 eura
Prominentni studijski voditelji ili glumci – 1 sat ca.  a 300 eura
+ PDV

Honorar za rukovoditelja snimanja, produkcije i režije (uopšteno)

1 dan (dnevnica – paušal 8 sati) – ca. a 480 eura
1 sat – ca. a 60 eura

I ovdje su obzirom na opseg produkcije (nakon 80 minuta snimka) mogući posebni dogovori, naravno moguće je dogovoriti i paušal koji bi ovisio o cjelokupnom projektu. Ovi podaci ne podrazumjevaju nikakve autorske honorare, u slučaju da je potrebno sastavljanje tekstova ili obrada istih. Navedenim honorarima treba dodati PDV.

Nakon normalnog studijsko-režiserskog angažmana izvan studija slijedi akustično proračunavanje svih tonskih traka izvan studija i u konačnici sastavljanje jednog master plana montaže. Vrijeme potrebno za ove radnje je snažno ovisno o kvalitetu glumca ili spikera kao i o cjelokupnom opsegu audio projekta.

5.0 Završnica /PredMastering / Mastering

Nakon završetka snimanja, eventualnog dizajna šumova i njihove obrade ili ukoliko to nalogodavac želi, ubacivanja muzike, reza i fine montaže, eventualnih korektura nalogodavac dobija proizvod “na mišljenje”. Na kraju slijedi pozicioniranje polaznog koda. Posljednji korak je ubacivanje nečujnog koda i (ISRC) informacije u snimak i stvaranje predmastera odnosno mastera u formi jednog CD Rom-a od strane jednog iskusnog ton majstora.

6.0 Troškovi grafičkog dizajnera

Tarifni ugovor o naknadama za oblikovanje se pokazao jedan od najznačajnijih dokumenata kako za oblikovatelje tako i za njihove poslodavce, jer pomaže prilikom proračunavanja cijene rada i pruža svim u posao uključenim subjektima orijentaciju i već godinama se pokazao kao sjajan alat.

7.0 Troškovi štampanja

Troškovi štampe za sastavljanje jedne audio-produkcije ovise o mnogim faktorima kao što su npr: količina, tip medija, oblik pakovanja i materijal, boje omota kao i ostali posebni zahtjevi vezani za štampu. Ove troškove je najbolje dogovoriti na licu mjesta sa štamparijom, osim toga za potrebe eventualnih predračuna poslužite se on-line kalkulatorima troškova jedne od štamparija: http://www.brickhouse-media.com/page/kalkulator_start.php

Primjer kalkulacije

Studijski snimak 154 stranica dugog scenarija sa dva glasa kategorije 2.

Opseg teksta ca. 154 stranica courier new, veličina fonta: 9 pt. razmaka između redova: 1,5 pt.
trajanje/vrijeme reprodukovanja: ca. 310 minuta, to odgovara za 4 Audio CD-a dužine po 77:50 minuta

Posebnosti: Sa režiserom je moguće dogovoriti paušal koji se odnosi na cjelokupan projekat. Oba spikera se slažu sa jednim honorarom koji iznosi 50 eura/satu. Studio traži svoju uobičajenu tarifu sa snimanje govora u iznosu od 60 eura/satu ipak nudi za sve radnje vezane za montažu tarifu od 50 eura/satu.

Honorari za spikere

2 profesionalna radio spikera ca. 20 sati x 50 eura/sat 2.000 eura

Troškovi za studio

ca. 20 sati x 60 eura/sat 1.200 eura

Troškovi režije

(honorar u skladu sa dogovorom) 1.000 eura

Akustični proračuni i majstorski plan montaže ca. 10 sati x 50 eura/sat 500 eura

Realizacija majstorskog plana montaže u tonskom studiju uključujući i rez i fino oblikovanje reza sa post-produkcijom i akustičnom obradom, završnim radnjama i sačinjavanjem pred-masteringa proizvoda što između ostalog traje ca. 10 sati x 50 eura 500 eura

Suma (bez PDV) 5.200 eura

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s