Dostojanstvo jada

New Year

Možda je najbolje vidjeti onako kako je. To bi trebalo najviše da košta, to je najteže. Istini za volju, nitko danas nema ništa protiv pozitivizacije i ružičašćenja stvarnosti, dok se na drugoj strani „napredni i uspješni“ zalažu protiv crnjačenja. Negativa i preuveličano prikazivanje stvarnosti kao beznadežne, čini stvarnost beznadežnom zato što smo sastavni dio sistema emitovanja negativštine podjednako kao što smo dio sistema emitovanja pozitive i ružičašćenja. Možda je najbolje vidjeti onako kako je. Bez filtriranja i bez čišćenja tendencije.

Kontekst je toliko bitan da zapravo određuje karakter viđenog. Kontekst tvore oni koji ne žele da se zna da to rade. Mistično. Prosto kao oboljenje. Ako je makroekonomska strategija prosjačenje, svako na svojoj strani, onda treba uzeti u obzir i ostale prosjake. Što je narodu gore to je prosjacima lakše argumentirati i slijediti postulate makroekonomske strategije. Ne znam zašto je problem otvoriti prostor i Ostalima da prosjače. Kod svojih sponzora.

Pljušte naučni radovi, doktorati, analize i traktati, pesnik reće još davno: „…trudimo se znanstveno da propadnemo dostojanstveno…“. Radovi su to koji obuhvataju strukturu naučne logike, matricu prezentacije, argumente statistike i u preambuli, alineji ili premisi, jad. Za jad se pobrinulo društvo, sve ostalo je stvar akademštine. Prvo treba neko biti jadan da bi akademska zajednica mogla da ga ubroji u zvaničnu statistiku jadnika kako bi zbrajanjem problema proizašlo mišljenje. Mišljenje je opravdano i akademski priznato. Na osnovu njega se razrađuju studije zasnovane na činjenicama a na osnovu činjenica se osmišljavaju strategije i programi koji taman kad se osmisle više nikog ne zanimaju.

Golema je to i krajnje transcendentalna tvorevina, Bosna rekti. Niti koga priznaje, niti ju itko priznati želi. Ništa njeno, nije njeno a stvorila je sve što nema. Kao kakva zagonetka, Mistično. Nikom zahvalna čeka zahvalnicu za bitisanje, čeka nešto kao starosnu penziju. Nije čudo. Bosna rekti. Nije moja, nije tvoja, nije svoja, bila pa prošla, pošla da bude pa nije, otišla pa se vratila, kao kakva furija, ljuta. Ona traga za sobom, ona traga za zemljom kojoj treba biti majka. Ona je Bosna rekti.

Davno je sve poslala k vragu, a ni vrag njoj nije dužan ostao, pa joj je, ne tako davno sve skupa vratio. Ipak joj u sjeni žive toliki šaptači, ipak se jedino papci množe. Jedino oni se isplate svima i jedino su oni nepromjenjiva konstanta, vektor, istina… Bosna mre, bre. Ono što iza nje ostaje su paraziti navikli da hajruju bez da rade. Paraziti što čekaju zahvalnicu za bitisanje, zahvalnicu od države koju su… ili tek trebaju da je…

Kad domačin umre, što se zbog navodne političke korektnosti uporno odgađa, paraziti moraju da traže nove domačine. Inače i oni odumiru. Pitanje je, znaju li to dekonstitutivni paraziti? Ja mislim da znaju, znaju to i njihovi potencijalni budući domačini. Nisu mahniti. Zbog toga se „zalažu“ za Bosnu rekti. Čini se kao da ovaj umor odgovara svima.

Dakle, živa je Bosna rekti, ne trza puno, od prodaje jada njenoga, dobro se živi i što se sitnije izračuna i predstavi jad to su veće šanse da se u'ćari kakva lova. Dok je živa, nitko od novih domačina ne mora da žuri da preuzme komad jada i da ga kao mater ili otac finansira i primi pod svoje skute.

Golema je to tuga i jad. Bosna više nije mala curica, mlada i jedra, nevina djevojka. Bosna je stara kebara, puna spletki, prevara, jada, nepravde, frustracije i zla, spremna na osvetu u svako doba noći i dana. Ona je sve samo nije bezbrižna. E, sad to treba finansirati jarane moj, i jaranice moja. Za tu Bosnu rekti treba otvoriti vrata, uvaženi komšija i štovana komšinka. Ta Bosna rekti se danas predstavlja i djeluje pod pseudonimima tipa Republika Srpska, Federacija Bosna i Hercegovina, Distrikt Brčko, Ovaona županija, Distrikt Srpska Sutorina, Distrikt Sutorina Federacije BIH, Sutorina Distrikt Ostalih BiH, međutim suština joj je ista.

Vidi nasljedstva. Ba. Hoćeš teritoriju? Eto ti je! Ori! Hoćeš Bosne rekti, nemoj čooopat’, uzmi, vruće je. Tako ona ja'na, bogata a fukara. Korača dolinom sjena sama, svi znaju o njoj više nego ona o sebi sama. Svi je se klone i – al’ pod uvjetima naravno – na derneke i život dostojan življenja pozivaju. Svak’ je sebi u bradu optužuje jer samu sebe nije spoznala. Da se spoznala barem bi sponzora imala. Sama u sebe kao u strah utjerana. Bosna rekti. Ni gladna ni hladna, preljepa, sa patinom tuge u očima. Neodoljiva, slobodna.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s