Breme vinkla

NIMES 132

Suština je veza koja je živa i dešava se između, u sistemu poznatih i nepoznatih vektora i poznatih i nepoznatih varijabli. Suštinu zapravo rijetki imaju pred očima. Ili je imaju ili je nemaju. Za opravdavanje suštinskog nije potrebno samo razlučiti sastavne djelove, odrediti njihov odnos i donijeti zaključke i onda na kraju te zaključke nazvati naučnom istinom. Logikom. Vektori i varijable su tu od pamtivijeka međutim o njima nema zabilježenog hronološkog reda, nema literature, fus note, nema predanja i što je najvažnije i najbolje, nema zvijezda bez kojih se „ne vidi“ suština, postoji samo takt. Vektori i varijable se tek nakon određenog vremena gledanja u sistem, sami od sebe ukažu.

Na primjer „Međunarodna zajednica“ nije kriva ni za šta. Nje zapravo nema. Postoje neke varijable i između svih njih apsolutno nikakva suština. Na drugoj strani je ono što postoji ali samo kao finalni rezultat i učinak dejstva tih varijabli bez suštine, reklo bi se da su to domaći vektori koji nešto nikako da se pomire sa vlastitim karakterom. Tako nekako se vremenom vizualizira i hinjaluk trećeg lica.  U hinjaluku trećeg lica nalazi se sva strategija, pogotovo ona koja vazda može da se okreće u vlastitu korist. Princip vatre i kiše o kojem ima malo riječi u filmu Crni bombarder. Hinjaluk trećeg lica, zapravo je gradnja vlastite neodgovornosti na osnovu tuđe odgovornosti. Hinja na primjer vazda vrijedi više nego onaj kome se hinja natakarila na kosti. Ali hinja je prevrtljiva zvijer, nema veće gluposti od vjerovanja hinji.

Da bi hinja bila u mogućnosti funkcionirati kao merhametli osoba zabrinuta za tuđe potrebe, neophodno je stvoriti tuđe potrebe. Tako stižemo do gluposti onih koji su davno tvorili potrebe da bi danas hinje mogle biti zabrinute. Na hinjaluku zasnovan sistem odnosa jasno je da mora držati najveću hinju na vrhu lanca ishrane. Potpuno nepotrebna hinja potrebuje nepotrebnost da bi u istoj egzistirala. Hinja trećeg lica osim toga zahtjeva diskreciju. Nemoguće je locirati hinju kad uđe u sferu trećeg lica. Kad dogovara, kad pregovara, kad je sakrivena kurčevima za mlaćenje gloginja nepotrebnosti. Hinja non stop poravnava račune, non stop ispravlja stoljetne nepravde i što je svijetu gore to je hinji bolje. Sve je zabrinutija i sve više hinja se za njen hinjaluk vezuje. Hinja sa čašom šampanjca stoji i vazi o štetnosti šampanjca. Hinjaluk je strategija do sigurnog dobitka. Taktika do na vrh. Hinja čak nema potrebe ni da prihvata odgovornost, ima opciju trećeg lica. Hinja trećeg lica uvijek ima i trajnog neprijatelja koji je konstrukt prije nego insan. Taj neprijatelj je toliko homogenizirajući faktor i vezivno tkivo hinjaluka da mu se ni u kojem slučaju ne smije ništa desiti. Jer šta bi hinja bez svog dušmana.

Kome služi država ako nije hinjama. Visprenim poslovnim hinjama, hinjama zaštićenim i državom i narodom. Hinjama uglavljenim u međuprostor smisla između neodgovornih varijabli. Sad čovjek mora da prati treptaje varijabli i smisao njihovog odnosa koji prečesto nema nikakvog smisla da bi bio u stanju da nasluti logičan slijed poteza i da kaže kako mu je jasna suština. Sve u nadi i vjeri da besmisao ponekad ima više smisla od samog smisla.

Tek kad vidi gdje se tačno nalazi nedostatak bilo smisla ili besmisla promatrač cjeline je u stanju da uzme vinkl i preuzme odgovornost za misao koja u tom trenutku u vezi sa tom praktičnom situacijom izlazi na som. Taj som je zapravo jasan princip u prostoru, vremenu i gravitaciji, taj princip drži onaj koji drži vinkl, jer misao ne drži som, misao drži jebeni vinkl u rukama onog koji vidi cjelinu i drži vinkl svom snagom svog razuma. I znaš li ti kolika gnjida, kolika hinja se mora biti da se onom ko svojim razumom drži vinkl spoznaje, to ne prizna. Fuj!

NIMES 370

Hinjaluk ne samo da se ne priznaje misao. Hinja misao koristi i prodaje kao svoju, hinja sa nulom množi i misao i vinkl i onog koji taj vinkl u vremenu i prostoru drži. Da, hinja anulira i onog koji je očajan jer vidi cjelinu. Zato hinja čuva jedino svoju guzicu, zato je hinja jedino sebi i svojim ambicijama odana, zato je hinja gramziva i egocentrična i samo zato hinja mora jedno i samo jedno. Hinja mora da čuva svoju poziciju u hijerarhiji licemjerja i hinjaluka. Hinja se šepuri i štetka okružena hinjama svijetskog kalibra, hoštaplerima i njihovim nezasitim trebicama i sve to ali sve to ali sve to i sve to još i još toga prepunog besmisla začinjeno je takvim moralnim kurvalukom da čovjeku ostane još jedino da od svega toga kurvaluka i hinjaluka glavu okrene, da od Boga zatraži mir i sabur u duši i da se nada.

Komentariši