Manifest Bauhausa 1919

meisteraufdembauhausdach_03

 

Konačni cilj svih oblikovateljskih djelatnosti je gradnja! Nekoć je šminkanje tog cilja bila najbitnija zadaća oblikovateljskih umjetnosti koje su bile neodvojivi dijelovi velike graditeljske umjetnosti. Danas one stoje u samodopadljivoj vlastitosti iz koje jedino svjesnim sudjelovanjem i međusobnim preklapanjem djelovanja svih zanatlija, velika graditeljska umjetnost može biti ponovno oslobođena. Arhitektice, slikari, vajarke moraju biti u stanju prepoznati kompleksnost i slojevitost prožimateljstva međusobnog djelovanja kao i naučiti da razumjevaju oblik graditeljstva kako u njegovoj cjelini tako i njegove dijelove, tek tada će njihovi radovi sami od sebe biti ispunjeni arhitektonskim duhom kojeg su u salonskoj umjetnosti izgubili.

Stare škole umjetnosti nisu stvarale ovo jedinstvo, a i kako bi mogle, budući da umjetnost nije moguće podućavati. Svi oni treba da se vrate u radionice. Ovaj svijet crtanja i slikanja mustri umjetničkog zanatstva konačno ponovo mora postati gradben. Ukoliko mladi čovjek koji u sebi osjeti da gaji ljubav prema oblikovateljskoj djelatnosti, svoju karijeru počne izučivši zanat, kao što je to bilo prije, tad neproduktivni “umjetnik” barem neće biti proklet na neodgovarajuće sposobnosti, nego će njegove vještine biti sačuvane i primjenjene u obrtu gdje će moći postizati velike stvari.

Arhitektice, vajari, slikarice, svi se mi moramo vratiti zanatu! Jer “umjetnost kao profesija” ne postoji. Ne postoji nikakva supstancijalna razlika između umjetnice i zanatlije. Umjetnica je uzvišeni stepen zanatlije. Samo u rijetkim trenucima prosvjetljenja, milost neba koja stoji “sa one strane” njegove volje dopusti da iz rukotvorine nesvjesno probehara umjetnost. Rukotvorina je osnova za svakog umjetnika. Tu se nalazi praizvor stvaralačkog oblikovanja.

Gradimo dakle jedan novi ceh zanatlija bez omjera klasnih razlika koji žele da vaspostave oholi zid između zanatlija i umjetnica! Želimo, osmišljavajmo, stvarajmo zajedno graditeljstvo budućnosti koje će biti oblik svega u jednom obliku. Arhitektura, plastika i slikarstvo koje će ruke miliona zanatlija podizati ka nebu kao kristalnu sliku smisla jednog novog nadolazećeg vjerovanja.

Walter Gropius
Weimar, April 1919

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s