Zastrašujuća marketniška ideja

PROZORSKA OKNA U VOZOVIMA ĆE USKORO DA USAĐUJU REKLAME DIREKTNO U MOZAK

Objavljeno: Ponedjeljak, 08.07.2013, 22:00
Izvor: Focus ONLINE

Düsseldorfska reklamna agencija je razvila jednu novu formu reklamiranja u vozovima. Ukoliko putnici naslone glavu na prozorsko okno, reklamni slogani će im biti preneseni direktno u mozak. Putnici bi tako bili navodnjavani reklamnim porukama iz samih prozora u vozovima. Pri tome reklame će kao vibracije preko stakla a potom i preko lobanje biti unošene direktno u mozak putnika.

Reklamne ploče ili reklamni video klipovi na ravnim monitorima su već dugo dio uobičajenog prizora u lokalnim i regionalnim vozovima. U budućnosti će putnici biti navodnjavani i izgovorenim reklamnim spotovima. Budući da bi ozvučenost zvučnicima mogla da prizove nezadovoljstvo putnika, prozorska okna će poruke da šapuću. Onaj tko nasloni glavu na prozor, moći će čuti riječi koje će biti prenošene direktno sa stakla u glavu izjavio je u petak glasnogovornik reklamne agencije BBDO Deutschland.

Agencija koja većim dijelom pripada američkom reklamnom koncernu Omnicom se koristi tehnikom koja je do sada bila upotrebljavana kod gluhonijemih osoba. Jedan mali uređaj zamjenjuje staklo koje preko i kroz lobanju a zaobilazeći uho prenosi vibraciju direktno u mozak, objašnjava glasnogovornik. “Radi se o visokofrekventnim treptajima, ne o akustičnim signalima.” BBDO je razrađujući ovu ideju surađivala sa baden-württembergskim specijalistom za slušne uređaje, firmom Audiva.

BBDO: Putnici su oduševljeni

BBDO je zimus u Düsseldorfu testirao razvijeni postupak zajedno sa svojim reklamnim mušterijama Sky Deutschland i to u lokalnim vozovima u regiji Münchena između Düsseldorfa i Aachena. Kod putnica su “govoreći prozori” naišli na oduševljenje. Na međunarodnom reklamnom festivalu u Kanu ideja je uspjela da uđe u uži izbor za nagradu “Lions” koja se dodjeljuje za najinovativniju tehniku reklamiranja.
Da li je postupak neophodan da se reklamna kampanja primjeni dovršen još uvijek nije odlučeno, rekao je glasnogovornik BBDO i Sky Deutschland. Ipak zamislivo je prema podacima agencije da će ova tehnologija biti upotrebljavana da se umjesto reklama pušta muzika i vijesti.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s