Quasiland

DSC_0220

Kao da se radi o nekakvoj provjeri čistote i odanosti nečemu što još nije utvrđeno, nekakvom sistemu vrednota koji tek treba na osnovu preživljene patnje i ultimativne nepravde da bude rehabilitovan. Više je nego očigledna mutacija manipulacije i njena legalizacija. Sve podsjeća na neki okvirni sporazum o međusobnom prešućivanju uzajamnog istrebljivanja prekarijata, ali ne do te mjere da isti u potpunosti nestane. Ne. Postoji ovaj i onaj prekarijat. Zavađanje jednog prekarijata i drugog prekarijata je grozomorna kalkulacija da minus i minus tvore plus. Mislimo pozitivno i krećimo se ka pozitivnom, sve vrijeme je tendencija, kredo ili lajtmotiv za borbu “pozitivnih” da pomognu “negativnima” da nestanu i uzajamno se istrijebe.

Najteže pada aktuelnost, odabrane teme. Odabrani ljudi, odabrane okolnosti, odabran izbor fraza i odabrana očigledna i uglavnom nepobitna argumentacija. Aktuelnost je proizvod izbora odabranih. Za šta tačno, glavni i odgovorni urednici misle da su oni zapravo odgovorni? “Mi” se kao nekakva zadeverana javnost ovako (ne)efikasno možemo baviti i problemom opskrbljivanja pariškog Diznilenda električnom energijom. Analizirati hipotetičke konsekvence po Paju patka, Raju, Graju i Vlaju, po Šilju i Mikija i Mini naravno, radi gendera. Možemo ulaziti u detalje, analizirati iste, doći do zaključaka, svesti stvar na njenu prostotu, ispasti duhoviti i završiti tamo gdje smo bili na početku.

Ovo što je prisutno, daleko je veće, tajnije, ozbiljnije. Tu je, ono regrutira bez razloga, iz daljine, bez jasnog smjera, bez motiva. Izoluje, difamira, ponizi, raspameti, isprepada i na kraju ostavi da samo isplivava. Ako ispliva, neka je živo, sigurno nije normalno, niti će ikad biti, ako ne ispliva, nije trebalo ni biti regrutovano.

Dok traje izolovanje od najdražih, dok traje bruka i difamacija kojom se hrani svaka šuša koju istina niti ne zanima već joj je podjebavanje slabijeg i onog koji ne može da se brani, duhovna hrana, dok traje igranka koja za cilj ima ponižavanje, dok traje raspamećivanje pri kojem zdrav razum bježi i bježeći – bez da to zna – hrani duh podjebanta dajući mu nove razloge za ponižavanje, dok traje sve to i više od toga, dok traje prepadanje koje završava u agoniji koja traje dok se duh ne preda, onaj koji to preživljava se drži svoje vjere u ultimativno nepoznato jer mu jedino ona ostaje da mu čuva njegovu suštinu.

Dok traje sve to, ispred nosa stoji veliko pitanje, pitanje svih pitanja, pitanje zašto? Gomilaju se odgovori, čovjek ih crpi iz svih pora svoga duha, iz svih lekcija života, iz svega što zna i iz svega što može da zamisli. Tako kurvini sinovi od nevinog čovjeka prave umjetnika kojeg kao strvinari obilaze, mimoilaze, u parabolama kritikuju, u metaforama upozoravaju, u hiperbolama ismijavaju a u i kroz međuređe ubijaju, prate i iz njegovih spontanih postupaka crpe inspiraciju za dalje, skriveni iza fantomki, snajpera ili pseudonima, potpuno je svejedno.

Ono pitanje, zašto, ono je ključno, ono čovjeku koji sve to trpi, sa vremena na vrijeme pomogne da dodirne vlastitu dušu, jer nema čiju drugo, kurvini sinovi su svoje duše davno izgubili. Još dok su nevini čekali ultimativnu nepravdu da im se dogodi, pitajući se zašto. Niti koga poštuju niti su kome za bilo šta zahvalni.

Danas pod maskom dobrih domaćina, sa osmjehom hipokrizije žele svakom sve najbolje – otvorenih srca i osmjeha prepunih karijesa ali i iskrene radosti što znaju da više nemaju šta da izgube – sve što im treba, sve što uistinu žele, sve što ih na životu drži, je: izolovanje nevinih, njihova difamacija, ponižavanje, raspamećivanje, prepadanje i analiziranje njihove propasti u pokušaju da je prikažu kao svoje novo umjetničko djelo, koncept koji će im omogućiti viši nivo kredibiliteta u latentnoj igri nenasilnog uništavanja svega što pokuša da ih shvati i da im se približi. I onda – da zaključim konstrukciju – stoji pitanje zašto? Za potrebe rehabilitacije nečega što tek treba da uspostavi pojam časti? Ne, izolovanje, ponižavanje, difamacija… se ne dešava ljudima koji nisu bili izloženi opsadi, ponižavanju, raspamećivanju, prepadanju, to se dešava samo onim koji pokušaju da shvate kurvine sinove kao i regrute koji to tek treba da postanu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s